Najčešće postavljana
pitanja

Kada obavezno treba da se obratimo logopedu?


ako je dete napunilo 18 meseci, a još nema prvu reč sa značenjem
ako do 2. godine ne izvršava jednostavne naloge
ako sa dve godine nema prostu rečenicu
ako sa 3 godine nema gramatičan i razumljiv govor za širu socijalnu sredinu
ako ne inicira komunikaciju, više voli da je samo, izbegava kontakt
ako muca u bilo kom uzrastu
ako do pet i po godina ne izgovara ispravno sve glasove maternjeg jezika
ako ima poteškoće sa čitanjem, pisanjem, računanjem
ako se u školi teško koncentriše i ima poteškoće sa učenjem

Naveli smo neke od najčešćih razloga obraćanja logopedu. Ukoliko ste zabrinuti zbog nečeg što nismo naveli, slobodno nas možete kontaktirati.

Kada dete najranije možemo odvesti na logopedski pregled?


Što ranije - to bolje. Ukoliko primetite neko odstupanje, nemojte čekati već reagujte odmah, jer je mozak upravo najplastičniji do 3. godine. U našem centru vršimo i savetovanje budućih roditelja, a takođe dete možete dovesti već odmah po rođenju, što je važno pogotovu ako Vaše dete spada u grupu "riziko dece".

Često neće biti potreban tretman već samo davanje saveta i povremeno praćenje detetovog razvoja. Zapamtite da nikada nije prerano za logopeda, zato ne treba ispustiti važan rani period života, kada najviše možemo uticati na razvoj.

Naše dete nas ne primećuje, voli da bude sam i slabo komunicira sa nama. Šta raditi?


Ovo se ne smatra standardnim razvojnim odstupanjem, pa u ovom slučaju savetujemo da potražite pomoć bez odlaganja. Radićemo na razvijanju prvo neverbalne, a potom i verbalne komunikacije kod deteta i dati vam važne i konkretne savete šta i kako da radite kod kuće.

Ukoliko budemo smatrali da treba da se javite još nekom stručnjaku, uputićemo vas na to.

Da li se autizam može izlečiti?


Autizam je stanje, a ne bolest i to jedan od najbrže rastućih razvojnih poremećaja u svetu, ali uprkos tome za autizam nije otkriven specifičan lek. Za početak bi se trebalo obratiti dečjem psihijatru koji će izvršiti procenu deteta i dati vam savete i po potrebi medikamentoznu terapiju. U zavisnosti od težine stanja, logopedskim i drugim tretmanima može se poboljšati kvalitet života osobama sa autizmom, razvijati komunikacija i učiniti ih što samostalnijim i bolje socijalno integrisanim. Izuzetno je važno da se dete što ranije uključi na stimulaciju.

Naše dete je inače "teško za saradnju" i tvrdoglavo, da li će to praviti problem na tretmanu?


Svako dete je različito i samim tim mi ne pristupamo svakom detetu na isti način. Kao terapeuti smo obučeni da iznalazimo načine da motivišemo Vaše dete. Radimo na tome da nas dete prihvati i da ostvarimo dobru saradnju s njim, jer ukoliko toga nema, ne možemo očekivati ni rezultate u tretmanu.

Kada dete može da počne sa učenjem engleskog jezika?


Savetujemo da učenje stranog jezika ostavite najranije za period posle 3. rođendana i to pod uslovom da je dete pravilno formiralo bazu maternjeg jezika, da govorno-jezički razvoj teče uredno, da nema riziko faktora, da ima razvijenu komunikaciju i govor koji je gramatičan i razumljiv za širu socijalnu sredinu.

U suprotnom, postoji rizik da kod deteta nastane konfuzija, da počne da meša dva jezika u govoru i da kasnije ima teškoće u savladavanju čitanja i pisanja. Neka deca bez problema usvajaju dva jezika u isto vreme, ali ipak mislimo da ne treba rizikovati.

Moje dete nikako ne može da se koncentriše u školi. Ima problem sa učenjem, ne može da zapamti ni ono što više puta pročita. Kako mu možete pomoći?


Postoje vežbe kojima možemo poboljšati trajanje i raspodelu pažnje kao i ojačati koncentraciju deteta. Takođe, možemo naučiti Vaše dete specifične tehnike učenja kojima će lakše, brže i trajnije pamtiti gradivo. To je deci "odskočna daska" koja često vodi ka boljim ocenama u školi.

Da li ja kao roditelj mogu da prisustvujem tretmanu?


U našem centru je dozvoljeno da, ukoliko želite, prisustvujete svakom tretmanu. Na taj način možete da vidite šta i kako radimo, pokupite neke "cake" u radu od nas, pratite kako se Vaše dete ponaša na tretmanu, kako napreduje, a uvek možete slobodno da nas pitate sve što Vam nije jasno.

Kako možete pomoći roditeljima koji nemaju logopeda u svom mestu ili žive u inostranstvu?


U ovakvim slučajevima možemo obaviti pregled odnosno razgovor putem Skype-a ili Viber-a. Na naš tekući račun uplaćujete novac, a mi ćemo Vas kontaktirati kada evidentiramo Vašu uplatu, kako bismo se dogovorili o terminu kada ćemo razgovarati. U svetu je ovakav način rada poznat, možete se sa nama posavetovati, a u nekim slučajevima se mogu raditi i tretmani. Naravno, kako bismo mogli nesmetano da razgovaramo, neophodno je da imate brz internet (min. 1 Mbps). Preko sajta speedtest.net možete proveriti brzinu svog interneta. Ukoliko želite više da se informišete o ovom načinu obavljanja razgovora sa nama, budite slobodni da nas kontaktirate.

"Možete više otkriti o nekoj osobi tokom jednog sata igranja,
nego za godinu dana razgovaranja."

@ Platon